2013. június 3., hétfő

Inzulinrezisztencia

Ugyan az STD-ről nincs infóm, de e-mailben (is) megkaptam a Mensmentisből az endokrinológus állásfoglalását a terheléses cukor és inzulin eredményeim kapcsán. Végülis történt ma is valami, ne panaszkodjak. :)

Az előzményekről annyit, hogy a terheléses leleteim régebbiek, de mivel 2 orvos is teljesen jónak ítélte, engem meg csak nem hagyott nyugodni a dolog, elmentem a harmadikhoz is (Mensmentis - meddőségi specialista, aki továbbküldött endokrinológushoz), és mégiscsak kiderült ez-az.

Még egy kicsit boncolgatva az előzményeket ez már csak azért is érdekes, mert nálam egyrészt más irányba tértek el az értékek, mint a klasszikus inzulinrezisztenciánál, másrészt azért, mert egyéb tüneteket azért okoz, amivel eddig nem igazán foglalkoztak. (itt jön a képbe, hogy miért is jobb egy szakintézet és egy meddőségi specialista...) Az inzulin értékeimet mindjárt kifejtem, de addig is az "egyéb" tünetek. Az FSH értékem koromhoz képest magas, konkrétan 11-12 körüli. Jómagam nemrég töltöttem be a harmincat... Ezzel az értékkel egy neves, méregdrága, szerény véleményem szerint pedig abszolút lehúzós magán reprodukciós intézetben lazán közölték velem egy röpke 10 perces 16.000-es konzultáción, hogy nagy esélyem van a korai petefészek kimerülésre és nem igazán kéne halogatnom a dolgokat, jó lenne azonnal belevágni egy lombik kezelésbe, mert ők nem tudják garantálni nekem, hogy ha visszatérek 2 év múlva, hogy mégiscsak szeretném azt a babát, tudnak még rajtam segíteni... (WTF?!) Ezt nem is akarom ragozni, nyilván bennük volt a segítő szándék is, de nem tudok elmenni amellett, hogy inkább a saját zsebüket akarták dagasztani... Nyilván nem akarok azzal szembesülni a jövőben, hogy "már nem tudnak segíteni", de könyörgöm rá se nézett a leleteimre igazán, szóval nem volt túl hiteles na.

Szóval vissza az endokrinológushoz és az IR-hez...
Az értékeim:
glükóz 0' - 5.3
glükóz 60' - 3.8
glükóz 120' - 4.2

inzulin 0' - 5.3
inzulin 60' - 12.1
inzulin 120' - 2.1

Szóval a doktornő élből rávágta, hogy igen ez azért fura, és valószínű 30 percnél lehet valami brutál ugrás az értékeimben (amit egy 5 pontos terhelés kiderítene, de nem kínozna ezzel), viszont nem annyira vészesek az értékek és a hiperglikémiától eltekintve inkább csak ezzel a 120 perces durván alacsony inzulinnal kellene foglalkozni. Viszont azt is mondta (amit eddig senki), hogy ugyan ez egy enyhe IR és egyéb tüneteket nem okoz (nincs súlyfeleslegem, nem policisztás a petefészkem, nem szőrösödök és nincsenek pattanásaim), de arra simán elég, hogy a peteérést és ezzel összefüggésben az FSH értékeimet megzavarja... (halló, köszi méregdrága magánklinika, ahol közöltétek velem, hogy korai petefészek-kimerülésem van)
Szóval kért tőlem egy kontroll 3. ciklusnapi hormonsort (FSH, LH, ösztradiol), merthogy az ösztrogén szintből is sok mindent láthat, az viszont teljesen normális volt, így újból megerősített (ahogy a 4 héttel ezelőtti konzultációnkon is elmondta), hogy nincs itt veszve semmi, tartsam szépen a diétát (gyógyszert erre nem kell szedni) és 2 hónap diétázás után nézzük meg újra a hormonokat, rendeződnie kell.

Jelentem a diétát 4 hete szorgosan csinálom, kíváncsian várom a fejleményeket. No meg persze a hycosy időpontját, mert hát rendezett hormonértékek ide, diéta oda, még nem tudni, hogy fizikailag tudnak-e találkozni a sejtjeink. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése